Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Belépés
Tananyagok
Vásárlás
Vélemények
Írásaink
Gyakran Ismétlődő Kérdések
Kérdezz-Felelek
Belépés
Regisztráció
.
Add meg a neved
IsmeretlenCCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
ID Profil

Rendeléseim
Jogosultságaim
Dicsőségfal

Kilépés
Kilépés

Matematika pótvizsga 12. osztály

Ezen az oldalon jelenleg nem tudsz jutalmakat gyűjteni. dicsőségfal

Pótvizsga felkészítő tréning

Hogyan tudsz hatékonyan, zökkenőmentesen felkészülni a pótvizsgára?
Útmutató a felkészüléshez »

Áttekintés/tematika

Bemutató videók

1. 5 lépéses Matek Oázis-módszer

Megmutatjuk, miért különleges, és mitől működik olyan jól az 5 lépéses Matek Oázis módszer. Tutti, hogy velünk megérted a matekot, és valódi, alkalmazható tudásra tehetsz szert.

2. Pótvizsga demo

Mit érdemes tudni a pótvizsga felkészítésről? Mit tudunk Neked nyújtani? Miben más a videó-tréning? Jól átgondolt tananyagot, gyors haladást, garantált megértést és még önbizalmat is nyújtunk.Teljesen önállóan készülhetsz a videóinkkal.
Érettségi témakörök részletesen

1. KISOKOS I. rész
(5 témakör)

5 témakör ismereteit gyűjtöttük itt össze: Statisztika; Függvények; Másodfokú egyenletek (és hozzá kapcsolódó ismeretek); Hatvány, gyök, logaritmus; Exponenciális és logaritmikus egyenletek - az ezekhez tartozó összefüggéseket és tételeket találod meg itt, amik középszinten szükségesek.

2. KISOKOS II. rész
(4 témakör)

További 4 témakör ismereteit gyűjtöttük itt össze: Trigonometria; Síkgeometria; Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek; Koordinátageometria

3. KISOKOS III. rész
(5 témakör)

A Kisokos 3. részében megtalálsz mindent, amit tudni kell Kombinatorikából, Valószínűségszámításból, a Sorozatokról, Térgeometriából, valamint a Halmazokról, Számelméletről és a Gráfokról.

Érettségi felkészítő tanfolyam moduljai:

1. modul

Statisztika

1. Átlag, medián, módusz, osztályba sorolás

A középszintű statisztikai ismeretek alapfogalmaival ismerkedhetsz meg ezen a videón: hogyan kell meghatározni az átlagot, mediánt, móduszt (a statisztikai középértékeket), és példákon gyakorolhatod is ezeket. Megmutatjuk, mit jelent az osztályba sorolás, és hogyan lehet bánni az osztályba sorolt adatokkal.

2. Terjedelem, átlagos abszolút eltérés és szórás

Ebben a videóban a középszinten előforduló statisztikai alapfogalmakkal ismerkedhetsz meg. Mi az adathalmaz terjedelme, mi is az az átlagos abszolút eltérés, mivel egyenlő a szórásnégyzet, és végül, hogyan számítjuk ki a szórást.

3. Grafikonok értelmezése

Ebben a matek tananyagban megnézzük, mi mindent lehet leolvasni egy grafikonról. Hogyan lehet értelmezni a kördiagramokat, oszlopdiagramokat, mi a különbség az oszlop és a sávdiagram között? Hogyan kell kiszámolni adatokat a grafikon alapján? Mindezt sok példán gyakorolhatod is.

4. Grafikonok (diagramok) készítése

Ezen az interaktív oktatóvideón összefoglaljuk mindazt, amit középszinten tudni a grafikonok készítéséről. Hogyan kell oszlopdiagramot készíteni, mennyiben más a sávdiagram, és mi a titka a kördiagramok készítésének.
Gyakorló teszt + Matek érettségi feladatsor 2018. október I.

1. TESZT: Statisztika

Ebben a tesztben olyan feladatok találsz, melyekkel gyakorolhatod az átlag, módusz, medián, terjedelem, szórás kiszámítását, diagramkészítést és adatok leolvasását diagramról.

2. 2018. októberi feladatsor, 1-5. feladat

A 2018. októberi feladatsor első részének első 5 feladatát oldjuk meg: halmazos feladat, ami halmazok nélkül is megoldható, valószínűség, gráfok, függvények és igaz-hamis állítások szerepelnek a példák között.

3. 2018. októberi feladatsor, 6-12. feladat

A 2018. októberi érettségi feladatsor 6-12. feladatát oldjuk meg. Gyakorolhatod a statisztika témakör ismereteit, szó lesz kombinatorikáról, intervallumokról, a sorozatokról, függvényekről, és meg kell fogalmaznod egy állítás tagadását.

2. modul

Függvények

1. Függvények, függvényjellemzés

A mostani matekvideóban a függvénytan alapjait vesszük át (mi is az az értelmezési tartomány, értékkészlet, függvény definíciója, példák), valamint a függvényjellemzés szempontjaival ismerkedünk. Hogyan kell könnyen, gyorsan megállapítani, hogy hol növekszik illetve csökken a függvény, hol van zérushelye, minimuma, maximuma.

2. Függvény-transzformációk 1. rész

Ezen a videón nagyon látványosan mutatjuk be a legalapvetőbb függvénytranszformációkat. Azokat a függvénytranszformációkat gyakorolhatod itt be a másodfokú függvények példáján, melyek a függvények x-tengellyel illetve y-tengellyel párhuzamos eltolását eredményezik. Merre toljuk el a függvény grafikonját, ha a függvény értékéhez adunk hozzá (értékéből vonunk ki) egy számot? Merre toljuk el a függvény grafikonját, ha az x értékéhez adunk hozzá (értékéből vonunk ki) egy számot? Ezekre a kérdésekre kaphatsz kimerítő választ.

3. Függvény-transzformációk 2. rész

Ez a videó függvénytranszformációk közül a függvények nyújtásával foglalkozik. Ha egy számmal szorzunk egy függvényt, akkor az y tengely irányában vagy nyújtani kell, vagy épp ellenkezőleg, "össze kell nyomni". És az sem mindegy, hogy pozitív, vagy negatív számmal szorzunk. Ezzel a videóval az ilyen típusú transzformációkat alaposan begyakorolhatod.

4. Függvény-transzformációk 3. rész

Ebben a videóban gyakorolhatod mindazt, amit a függvénytranszformációkról megtanultál. A másodfokú függvényekkel kell különböző transzformációkat végezni, az ellenőrzés pedig nagyon egyszerű: csak ki kell választanod, hogy milyen irányban kell eltolni a függvényt, vagy hogy nyújtani kell-e, és hogy merrefelé nyílik a parabola. Ha ezeket a függvénytranszformációs videókat végignézed, már nem fog gondot okozni, ha ilyen feladatot kapsz.

5. Fontosabb függvények

Ezen a matematikai oktatóvideón a fontosabb függvénytípusokat vesszük sorra: lineáris függvények, másodfokú függvények, hatványfüggvények, abszolútérték-függvény, négyzetgyökfüggvény, és a törtfüggvények. Hogyan kell ábrázolni ezeket a függvényeket? Mi jellemzi őket szélsőérték, monotonitás, zérushely szempontjából, páros vagy páratlan-e a függvény.

6. Egyenletek grafikus megoldása

Olyan egyenletek és egyenlőtlenségek megoldását nézzük meg ezen a videón, melyek algebrai úton (egyenletrendezéssel) nehezen oldhatók meg, viszont függvényként ábrázolva az egyenlet - egyenlőtlenség mindkét oldalát, a grafikonról leolvashatók a megoldások.
Gyakorló tesztek + Matek érettségi: 2007. május / I.

1. TESZT: Lineáris függvények

Grafikon alapján válaszd ki a hozzárendelési utasítást! Ábrázold a függvény grafikonját! Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

2. Teszt: Másodfokú függvények

Feladatok: Melyik függvény grafikonját látod? Add meg a hozzárendelési szabályt! Ábrázold a függvényt! Merre kell eltolni a parabolát? Merre fog állni a parabola? Hol metszi a grafikon az x tengelyt? Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

3. Teszt: Abszolútérték függvény

Gyakorlófeladatok: Készítsd el a függvény grafikonját! Merre kell eltolni az f(x) függvény grafikonját? Hol metszi a grafikon az y tengelyt? Írd fel az f(x) függvény hozzárendelési szabályát! Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

4. Teszt: Négyzetgyök- és törtfüggvény

Gyakorlófeladatok: Ábrázold a következő négyzetgyök (tört) függvényt! Válaszd ki az ábrázolt függvény hozzárendelési szabályát! Milyen irányba kell eltolni a függvényt? Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

5. 2007. május / I. - 1-12. feladat

A mostani matekvideóban ismét egy matekérettségi feladatsor megoldásait nézzük végig, pontosabban egy feladatsor I.részének, tehát 12 alapfeladatnak a részletes kidolgozását. A feladatsor egy tört egyszerűsítésével kezdődött, aztán egy mértani sorozatos példa jött, majd a háromszög-egyenlőtlenséggel kapcsolatban 2 állítás. Egy egyszerű szöveges példát is tettek a feladatok közé. Három(!) függvényes feladat volt a 12 példa között: egy másodfokú függvény szélsőértékét kellett meghatározni, egy grafikonjával adott függvénynél megadni, hogy hol nő illetve hol csökken a függvény, majd egy függvényértékből kellett visszaszámolni, hogy azt az értéket milyen x-nél veszi fel a függvény (vagyis tulajdonképpen egy egyenletet kellett megoldani). Volt még szinusz-tétel, módusz és medián-számítás, logaritmus és valószínűségszámítás is.

3. modul

Másodfokú egyenletek és társaik

1. Azonos átalakítások

Ezzel a videóval a másodfokú egyenletek megoldásához szükséges algebrai összefüggéseket ismételheted át és gyakorolhatod. A nevezetes azonosságokat, a teljes négyzetté alakítást, és hogy hogyan kell bánni az algebrai törtekkel.

2. Másodfokú egyenletek

A másodfokú egyenletek megoldásánál a legfontosabb, hogy ismerd és alkalmazni tudd a másodfokú egyenlet megoldóképletét. A diszkrimináns ismerete segíthet a gyökök számának meghatározásában. Tudni kell a Viete-formulákat is, a gyökök és együtthatók közötti összefüggéseket. Mindezeket megtanulhatod, és begyakorolhatod ezzel a videóval.

3. Négyzetgyökös egyenletek

Ebben a videóban a négyzetgyökös egyenlet megoldásának lépéseit vesszük sorra. Mire kell ügyelnünk a gyökös egyenleteknél? Gyök értelmezése, eltüntetése, négyzetre emelés, hamis gyök fogalmait magyarázzuk el részletesen.

4. Számtani és mértani közép I.

A mostani matekvideó a számtani és mértani közép, és az ezek közötti egyenlőtlenség szépségeibe vezet be. Definiáljuk, mi is ez a két középérték két illetve több szám esetén, és megnézzük, mi minden következik abból, hogy a számtani közép mindig nagyobb (vagy egyenlő), mint a mértani közép. Gyakorolhatod, hogy milyen szélsőérték-feladatokat lehet megoldani ennek segítségével.

5. Számtani és mértani közép II.

Ez a matematikai oktatóvideó az egyszerűbb szélsőérték-feladatok megoldását mutatja be. Azt, hogy hogyan lehet a számtani és mértani közép közötti egyenlőtlenséget és a másodfokú függvények tulajdonságait felhasználni arra, hogy bizonyos mennyiségek minimális illetve maximális értékét meghatározzuk.

6. Másodfokúra visszavezethető egyenletek

Ez a rövid videó a másodfokúra visszavezethető egyenletek megoldásával foglalkozik. Vannak ugyanis a magasabb fokú egyenletek, a trigonometrikus egyenletek és az exponenciális egyenletek között is olyanok, amik másodfokú egyenlet megoldására vezethetők vissza. Hogyan lehet észrevenni az ilyeneket, illetve mit is kell pontosan csinálni velük - ezt gyakorolhatod be ezzel a videóval.
Gyakorló tesztek + Matek érettségi: 2006. február / I.

1. TESZT: Másodfokú egyenletek

Tedd próbára tudásod! Hét feladat megoldásával gyakorolhatod a másodfokú egyenletek, egyenlőtlenségek és másodfokú egyenletrendszerek megoldását. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

2. TESZT: Négyzetgyökös egyenletek

Tedd próbára tudásod a feladatokkal, melyekkel gyakorolhatod a négyzetgyökös egyenletek megoldását. Hány megoldása van az egyenletnek? Mi a megoldása az egyenletnek? Határozd meg az egyenlet gyökeinek összegét és szorzatát a gyökök kiszámítása nélkül! Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

3. TESZT: Másodfokú és négyzetgyökös egyenletek

Tedd próbára tudásod a másodfokú és négyzetgyökös egyenletekről tanultak terén! Hány megoldása van az egyenletnek? Mi a megoldása az egyenletnek? Határozd meg az egyenlet gyökeinek összegét és szorzatát a gyökök kiszámítása nélkül! Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

4. TESZT: Számtani és mértani közép, szélsőérték

Tedd próbára tudásod a számtani és mértani középről és szélsőértékről tanultak terén! Hét érdekes feladat vár. Oldd meg őket önállóan! Kiértékelés után levezetjük a helyes megoldást lépésről lépésre.

5. TESZT: Másodfokú összefoglalás

Hét feladat megoldásával gyakorolhatod a másodfokú egyenletek, egyenlőtlenségek és másodfokú egyenletrendszerek megoldását. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés utána levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

6. 2006. február / I. - 1-12. feladat

Ebben a matek tananyagban a 2006. februári matek érettségi feladatsor első 12 feladatának megoldásait nézzük át részletesen. Mértani sorozat, a hatványozás azonosságai, logaritmus-azonosságok, kombinatorika, valószínűség, algebra, gráfok, vektorok, százalékszámítás és halmazok -ezek a témakörök mind előkerültek a feladatokban.

4. modul

Hatvány, gyök, logaritmus

1. Hatványozás

A hatványozás definícióit és azonosságait ismételjük át ezen az interaktív oktatóvideón. A számok normálalakjával kapcsolatos tudnivalókat is átnézheted. A gyakorló feladatok segítenek elmélyíteni a tudásodat.

2. Négyzetgyök

Ebben a matek tananyagban a négyzetgyökvonás definícióját és a gyökvonás azonosságait ismételjük át. Megnézzük, mire kell különösen ügyelni a gyökvonásnál, a gyökökkel végzett műveleteknél. Sok-sok feladaton keresztül mélyítheted el a tudásodat.

3. n-edik gyök, törtkitevős hatvány

A mostani matekvideóban először is az n-edik gyök fogalmát ismételjük át, példákkal, foglalkozunk a páros és páratlan gyök közötti különbségekkel. Aztán megnézzük, mit jelent az, ha a hatvány kitevőjében egy törtszám áll. Majd megmutatjuk, hogy így egyesítve a gyökvonást a hatványozással, mennyivel könnyebb a törtkitevőkkel műveleteket végezni.

4. Logaritmus

A logaritmus művelete sok szempontból a legnehezebb fogalmak közé tartozik a középszintű matematikában. Ez a videó úgy mutatja be a logaritmus definícióját, és az ehhez kapcsolódó feladatokat, hogy az emészthető legyen bárki számára. Hogyan kell "levarázsolni" a hatvány kitevőjét, aztán hogyan kell áttérni más alapra, ilyeneket is begyakorolhatsz ezzel a videóval.
Gyakorló tesztek + Matek érettségi: 2006. október, II.

1. TESZT: Hatványozás, gyökvonás

Teszteld a tudásod hatványokról, gyökökről!

Átismételheted a hatványozás a gyökvonás azonosságait, a gyökjel alól kivitelt, bevitelt is.

2. TESZT: Gyakorlás
Gyökvonás

Ebben a tesztben tovább gyakorolhatod a gyökvonást és a gyökös kifejezésekkel végezhető műveleteket. Önálló munkára hívunk, majd kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

3. TESZT: Törtkitevős hatvány

A hatványozásról és a gyökvonásról tanultakat gyakorolhatod a feladatok megoldásával. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

4. TESZT: Logaritmus alapjai

Tesztelt a tudásod az alábbi feladatokkal: Határozd meg a logaritmusok értékeit!; Oldd meg a logaritmusos egyenleteket!; Számítsd ki a közelítő értékét! Sok sikert! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

5. 2006. október, II. rész / 13-15. feladat

Ezen a videón a 2006-os őszi matekérettségi összetett feladatai közül oldunk meg hármat. Ábrázolni kellett egy másodfokú függvényt, majd megoldani egy négyzetgyökös egyenletet. A 14. feladat lényegében statisztika volt, valószínűségszámítással. A harmadik, szöveges feladat megoldásához egy egyenletrendszert kellett felírni. Nézd meg a részletes levezetéseket a videón!

6. 2006. október, II. rész / 16-18. feladat

Ez a videó három összetett matekérettségi feladat részletes megoldásán vezet végig. Az első feladat számtani sorozatra vezethető vissza, a másik egy meglehetősen bonyolult síkgeometriai feladat, a harmadik pedig statisztikának álcázott exponenciális példa volt, két exponenciális egyenletet kellett megoldani.

5. modul

Exponenciális és logaritmikus egyenletek

1. Exponenciális egyenletek

Ez a matematikai oktatóvideó az exponenciális egyenletek megoldását tanítja meg. Végignézzük a különböző típusfeladatokat, amikre középszinten számítani lehet, és sok gyakorló példát. Fontos, hogy csak akkor állj neki ennek a videónak, ha a hatványozás, gyökvonás alapjaival, azonosságaival tisztában vagy. (Ezeket az előző modul videóiban megtalálod)

2. Az exponenciális és a logaritmus függvények

Ezen a videón az exponenciális függvényekkel és a logaritmikus függvényekkel ismerkedünk. Átnézzük ezeknek a függvényeknek a tulajdonságait, megvizsgáljuk, hogyan függ a függvények menete az alaptól: a logaritmus alapjától illetve a hatvány alapjától.

3. Logaritmikus egyenletek

Ez a matematikai oktatóvideó a logaritmikus egyenletek (vagy logaritmusos egyenletek) különböző fajtáit mutatja be, és gyakorolhatod is a feladatmegoldást.

4. Exp. és log. egyenlőtlenségek

Az exponenciális egyenlőtlenségek, valamint a logaritmikus egyenlőtlenségek megoldásánál mindössze két dologra kell ügyelni: az egyik, hogy a hatványozás és a logaritmus azonosságait jól alkalmazzuk, a másik, hogy pontosan tudjuk, melyik függvény növekvő és melyik csökkenő. Hiszen csökkenő függvény esetén meg kell fordítani az egyenlőtlenség irányát a megfelelő lépésben. Ha megnézed a videót, már biztos nem fog gondot okozni ezek megoldása.
Gyakorló tesztek + Matek érettségi: 2006. május, II.

1. Teszt: Gyakorlás
Exponenciális feladatok

Gyakorlófeladatok: Oldd meg az exponenciális egyenleteket, egyenlőtlenségeket; Ábrázold koordináta-rendszerben a függvényt!

2. TESZT: Logaritmus azonosságok

Oldd meg a feladatokat a logaritmus-azonosságok alkalmazásával! Logaritmusos matematika feladatok megoldását gyakorolhatod önállóan, majd kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

3. TESZT: Logaritmikus egyenletek

Tedd próbára tudásod! Add meg a következő logaritmikus egyenletek megoldásait logaritmus azonosságok felhasználásával! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

4. Teszt: Gyakorlás
Logaritmus

Gyakorlás: Logaritmus definíció és logaritmus azonosságok alkalmazása; Logaritmikus egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenlet-rendszerek; Logaritmus függvény ábrázolása

5. 2006. május, II. rész / 13-15. feladat

Ez a matematikai oktatóvideó a 2006.-os májusi matekérettségi 3 összetett feladatának megoldásait, részletes levezetését tartalmazza. Egy exponenciális egyenletet, majd egy trigonometrikus egyenletet kellett megoldani, majd egy szép térgeometria példa következett. A 15. feladatban pedig a statisztika mellett a valószínűségszámítással is tisztában kellett lenni. Nézd meg őket, és oldjuk meg együtt!

6. 2006. május, II. rész / 16-18. feladat

Ez a videó a 2006-os matek érettségi három utolsó feladatának részletes megoldását mutatja be. Egy logaritmusos egyenletrendszer, aztán egy meglehetősen bonyolult szöveges feladat valószínűségszámítással ötvözve, végül egy összetett geometria feladat megoldásában vehetsz részt, ha velünk tartasz.

6. modul: Trigonometria

Geometriai számítások

1. Szögfüggvények derékszögű háromszögekben

A szögfüggvények ismerete nagyon fontos a geometriai számításokban. Derékszögű háromszögek hiányzó adatait a szinusz (sin), koszinusz (cos), tangens (tg), kotangens (ctg) szögfüggvények segítségével könnyedén kiszámíthatjuk. Nézd át mindezt ezen az interaktív oktatóvideón, és gyakorold velünk a sin, cos, tg, ctg szögfüggvények használatát!

2. Szögfüggvények alkalmazása

Ez a videó a szögfüggvények alkalmazásával foglalkozik. Sorra vesszük a nevezetes (30, 45, 60 fokos) szögek szögfüggvényeit. Alkalmazzuk a szögfüggvényeket sík-és térgeometriai feladatokban.

3. Síkidomok területe, kerülete

Átismételjük azokat a síkgeometriai ismereteket, amelyekre az érettségin szükséged lesz: Háromszögek területe; Négyszögek (négyzet, téglalap, paralelogramma, trapéz, deltoid, rombusz) területe; A kör és a körcikk területe

4. Szinusz- és koszinusz-tétel

Ez a matematikai oktatóvideó a szinusz és koszinusz-tétel használatára tanít meg téged. Fontosak ezek a tételek, hisz minden háromszögben alkalmazhatók. Ha a háromszög oldalai és szögei közül hiányzó adatokat kell kiszámolnunk, bizonyos esetekben a szinusztételt, máskor a koszinusz-tételt kell használni. Azt is megtanulhatod a videóról, mikor melyik tételt kell használni

5. Szinusz- és koszinusz-tétel gyakorlása

Ez a videó a szinusz-tétellel és koszinusz-tétellel megoldható feladatok gyakorlására készült. Ez a két tétel azért nagyon fontos, mert minden háromszögben alkalmazható, nem csak speciális háromszögekben. Ha az előző videóval már megtanultad, mikor érdemes az egyik és mikor a másik tételt alkalmazni, akkor ezek a feladatok sem fognak már gondot okozni. Persze ha elakadnál, úgyis segítünk!
Szögfüggvények általánosítása, egyenletek

1. A sin x általánosítása

Ebben a matek tananyagban a szinusz szögfüggvény általánosítását vezetjük be, megnézzük a függvény tulajdonságait és a szinuszos alapegyenleteket. Azt is részletesen elmagyarázzuk, mi is az a radián, mert erre is szükség van a trigonometrikus egyenletek megoldásához.

2. A cos x általánosítása

Ebben a matek tananyagban a szinusz-függvény után a koszinusz-függvény általános definícióját, a koszinusz-függvény tulajdonságait és az ezek ismeretében megoldható egyszerű trigonometrikus egyenletek megoldását nézzük át. Feladatokkal gyakorlunk.

3. A tg x és ctg x általánosítása

A tg x és ctg x alkalmazását és függvényeiket vizsgáljuk ebben a videóban. Meghatározzuk a definíciót: tg x = a megoldása; ctg x = a megoldása. Megvizsgáljuk koordináta-rendszerben is, vajon növekszik vagy csökken-e a függvény. Hol lehet értelmezni a függvényt?

4. Trigonometrikus egyenletek

Ebben a videóban különböző trigonometrikus egyenletek megoldását gyakorolhatod. Bemutatjuk azokat a típusfeladatokat, amik középszinten jellemzőek, illetve igyekszünk támpontokat adni az ilyen egyenletek megoldásához. A feladatok megoldásánál feltételezzük, hogy az alapegyenletekkel (sin x = a; cos x = a; tg x; ctg x = a típusú feladatok általános megoldásával) már tisztában vagy, ezeket egyébként az előző videókról tudod átnézni.

5. Trigonometrikus egyenletek gyakorlása

Ebben a matek tananyagban a trigonometrikus egyenletek megoldását gyakorolhatod sok szép feladatban. A szinusz, koszinusz, tangens, kotangens szögfüggvények összefüggéseit alkalmazva megmutatjuk a típusfeladatokat és a megoldásuk mesterfogásait.
Gyakorló tesztek + Matek érettségi: 2005. május 10., II.

1. TESZT: Szögfüggvények és alkalmazásuk

Gyakorold a szögfüggvények alkalmazását!

Feladatok, melyek megoldásával letesztelheted mennyire sikerült elsajátítanod a szögfüggvényekről tanultakat. Keresd meg a rajzokon a derékszögű háromszögeket, és írd fel a szögek szögfüggvényeit!

2. TESZT: Szinusz- és koszinusztételes feladatok

Keresd a rajzon a háromszögeket!

Ha egy háromszögben szögek és oldalak vannak megadva, ill. ezeket keressük, akkor legtöbbször a szinusz- vagy a koszinusz tételt kell alkalmaznod. Itt további hét feladatot találsz ezek gyakorlására.

3. TESZT: Legegyszerűbb trigonometrikus egyenletek

Gyakorold be a legegyszerűbb trigonometrikus egyenletek megoldását, mert ez az alapja a nehezebb feladatok megoldásának! Figyelj a periódusra, és arra, ha több megoldás is van! Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

4. TESZT: Trigonometrikus egyenletek

Tedd próbára tudásod! További feladatokat találsz ebben a videóban, melyekkel a trigonometrikus egyenletek megoldását gyakorolhatod. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

5. 2005. május 10., II. rész / 13-15. feladat

Néhány matekérettségi feladat részletes megoldását nézzük át: Trigonometrikus egyenlet, Számtani sorozatos feladat, átlag, módusz, medián meghatározása, Kördiagram készítése. Tarts velünk!

6. 2005. május 10., II. rész / 16-18. feladat

Ezen a videón három összetett matekérettségi feladat részletes megoldását nézzük át. Az első egy térgeometria példa volt, kúp felszínét, térfogatát kellett meghatározni és a kiterített palást középponti szögét. A 17. feladat 2005-ben egy szöveges feladat volt, benne egy kis egyenes arányosság. Az utolsó feladatban pedig halmazok, valamint logikai, és valószínűségszámítási kérdés szerepelt.

7. modul

Síkgeometria, vektorok

1. Háromszögek

A síkgeometria, vektorok témakörben az első videón a háromszögekkel kapcsolatos ismereteket foglaljuk össze. Háromszögek nevezetes vonalai és pontjai, a háromszög szögei közötti összefüggések, szögfelező-tétel. Az egyenlő szárú háromszögek, az egyenlő oldalú háromszögek és a derékszögű háromszögekre vonatkozó tételek is terítékre kerülnek.

2. Négyszögek, sokszögek, kör

A geometriai alapismeretek rendszerezése során ezen a videón a négyszögekkel, sokszögekkel és a körrel kapcsolatos tételeket és fontos ismereteket tekintheted át. Részletesen átnézzük a speciális négyszögek tulajdonságait, a sokszögekre vonatkozó tételeket és körrel kapcsolatos összefüggéseket.

3. A kör és részei; a radián

A körről és részeiről tanulunk részletesen. Megmutatjuk a kör középponti szögét, a körívet, körcikket. Kiszámítjuk a körcikk területét. Új mértékegységet tanulunk, a radiánt, ez a nevezetes szögek ívmértéke (radiánban mért pontos értéke). Átváltásokat végzünk fokból radiánba, radiánból fokba. Feladatokkal gyakorlunk.

4. Hasonlóság

A mostani matekvideóban a hasonlósággal kapcsolatos fontos tudnivalókat vesszük sorba. Tudod-e hogyan lehet kiszámolni hasonló síkidomok területének arányát? És mi a helyzet hasonló testek térfogatával? Többek között ezeket is megtudhatod a videóról.

5. Vektorok

Ez a videó a vektorokkal kapcsolatos ismereteket foglalja össze. Ezekkel az irányított szakaszokkal is lehet különböző műveleteket végezni (de persze nem úgy, mint a számokkal). Hogyan lehet elvégezni a vektorok összeadását (paralelogramma módszerrel ill. összefűzéssel), vektorok kivonását, hogyan lehet őket számmal szorozni, illetve mit jelent vektorok skaláris szorzata, ezeket nézzük át ezen a videón példákon is gyakorolva.
Gyakorló tesztek + Matek érettségi: 2006. október, I.

1. TESZT: Gyakorlás
Pitagorasz-tétel

Ebben a tesztben a Pitagorasz-tétel alkalmazását gyakorolhatod különböző háromszöges és négyszöges geometriai feladatokban. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

2. TESZT: Gyakorlás
Körrel kapcsolatos tételek

Gyakorolhatod a körrel kapcsolatos tételek feladatokban való alkalmazását, megoldását. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

3. TESZT: Gyakorlás
Hasonlóság

Hasonlóság és a hasonlósággal kapcsolatos tételek

Gyakorolhatod a hasonlóságról és a hasonlósággal kapcsolatos tételekről tanultak alkalmazását feladatokban. Mit tudsz a hasonló alakzatok oldalairól, területéről, térfogatáról? Számolj a párhuzamos szelők tételének felhasználásával!

4. 2006. október, I. rész / 1-12. feladat

A 2006. októberi matek érettségi feladatok megoldásait nézzük meg részletesen, az első 12 feladat kerül terítékre ezen a videón. Néhány témakör, ahonnan a feladatokat kitűzték: Halmazok, koordinátageometria, kombinatorika, statisztika (átlag, medián),kör geometriája, térgeometria, valószínűség,vektorok, négyszögek tulajdonságai. Oldjuk meg közösen ezeket a példákat!

8. modul

Egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek

1. Elsőfokú egyenletrendszerek

Ez a videó az elsőfokú egyenletrendszerek megoldásának két módszerét mutatja be. Az első a behelyettesítéses módszer (egyik egyenletből kifejezzük az egyik ismeretlent, és ezt behelyettesítjük a másik egyenletbe). A másik az egyenlő együtthatók módszere. Sok gyakorló példát is találsz a videón.

2. Másodfokú és egyéb egyenletrendszerek

Ebben a matek tananyagban a másodfokú egyenletrendszerek megoldásának módszereit nézzük át, valamint további, bonyolultabb egyenletrendszerekkel foglalkozunk, mint pl. trigonometrikus egyenletrendszerek, exponenciális egyenletrendszerek, vagy akár logaritmusos egyenletrendszerek.

3. Első- és másodfokú egyenlőtlenségek

Ezen a matekvideón megtanulhatsz mindent, ami az elsőfokú és a másodfokú egyenlőtlenségek megoldásához szükséges. Az elsőfokú egyenlőtlenség nem sokkal nehezebb, mint az egyenletek megoldása, hisz csak ara kell külön ügyelni, hogy ne szorozzunk vagy osszunk negatív számmal. A másodfokú egyenlőtlenség már egy kicsit bonyolultabb, ott a másodfokú függvényekre is szükségünk van. Nézd meg a részleteket a videón!

4. Törtes egyenlőtlenségek

Az olyan egyenlőtlenségek megoldása, melyek törteket tartalmaznak, különösen figyelmet igényel. Nem lehet úgy bánni velük, mint az egyenletekkel, mert akkor bizony nem kapunk helyes eredményt. Erről a videóról megtanulhatod az ilyen egyenlőtlenségek megoldásának csínját-bínját.

5. Abszolútértékes egyenlőtlenségek

Ezen a videón az abszolútértékes egyenletek és az abszolúértékes egyenlőtlenségek megoldásának mesterfogásait tanulhatod meg. Mire kell ügyelni, hogyan alakíthatók át ezek az egyenletek az abszolútérték definíciója segítségével? Gyakorlásra is bőven lesz lehetőséged a feladatok segítségével.
Gyakorló tesztek + Matek érettségi: 2005. október, I.

1. Teszt gyakorlás
Elsőfokú egyenletrendszerek

Oldd meg az elsőfokú egyenletrendszereket!

Ezekkel a feladatokkal gyakorolhatod az elsőfokú egyenletrendszerek megoldásának különböző módszereit: behelyettesítés, egyenlő együtthatók módszere.

2. TESZT: Egyenletrendszerek

Gyakorolhatod az egyenletrendszerek megoldását: első- és másodfokú egyenletrendszerek, exponenciális és logaritmusos feladatok.

3. Teszt: Egyenlőtlenségek (elsőfokú + törtes)

Teszteld a tudásod az egyenlőtlenségekről!

Oldd meg algebrai úton az itt található elsőfokú egyenlőtlenségeket és törtes egyenlőtlenségeket!

4. Teszt gyakorlás
Abszolútértékes egyenletek

Gyakorold az elsőfokú abszolútértékes egyenletek algebrai megoldását!

Hét abszolút értékes egyenletet találsz, könnyebbet és nehezebbet is. Próbáld megoldani őket egyedül. Az értékelés után látni fogod a részletes megoldásokat.

5. 2005. október, I. rész / 1-8. feladat

Ezen a videón a 2005.októberében megírt matek érettségi feladatok megoldásait nézzük át, az első 8 feladatét. Nagyon sok témakörből vették a példákat: algebrai tört egyszerűsítése, számelmélet(oszthatósági szabályok), trigonometria (szögfüggvények derékszögű háromszögekben),egyenes egyenlete, törtes egyenlőtlenség, algebra, vektorok. Oldjuk meg együtt ezeket a feladatokat!

6. 2005. október, I. rész / 9-12. feladat

A mostani matekvideóban a 2005-ös matekérettségi 9-12. feladatának megoldásait nézzük át részletesen. Az első feladatban gráfot kellett rajzolni, a másodikban négyszögekről és háromszögekről kérdeztek, a harmadik egy kis kombinatorika volt, az utolsó példában pedig egy grafikonjával adott függvény maximumát és minimumát kellett meghatározni.

9. modul

Koordinátageometria

1. Alapok

A koordinátageometria tanulását ezekkel az alapokkal kell kezdeni. Ezen a videón mindent megtanítunk a vektorokkal kapcsolatos számításokról: vektor hossza, vektorműveletek koordinátákkal, vektorok hajlásszöge, skaláris szorzata. Ezen túl megmutatjuk még, hogyan kell kiszámolni szakasz hosszát, szakasz felezőpontját, a harmadolópontjait, sőt, még a háromszög súlypontjának koordinátáiról is szó van ebben a tananyagban.

2. Az egyenes egyenlete

Az egyenessel kapcsolatos alapfogalmakat vesszük át ezen a videón: irányvektor, normálvektor, irányszög, meredekség vagy iránytangens. Szó lesz az egyenes normálvektoros egyenletéről, a párhuzamos és merőleges egyenesekről, háromszögek nevezetes vonalainak egyenletéről, egyenesek metszéspontjáról.

3. A kör egyenlete

Ebben a videóban a kör egyenletével ismerkedhetsz meg. Megtanulhatod, hogyan kell felírni a kör egyenletét, visszafelé: hogyan lehet az egyenletből kiszámítani a középpont koordinátáit és a sugarát. Hogyan kell felírni a kör érintőjének egyenletét, kiszámítani körök és egyenesek metszéspontjait.

4. Villámfeladatok

Ez a matematikai oktatóvideó olyan rövid feladatokat tartalmaz, melyekkel gyakorolhatod a koordinátageometria legfontosabb összefüggéseit. Vektorműveletek, egyenes egyenlete és kör egyenlete, metszéspontok kiszámítása. Írd fel az A és B pontokon átmenő egyenes egyenletét! Írd fel az ABC háromszög mb magasságvonalának egyenletét! Írd fel az AB átmérőjű kör egyenletét! Számítsd ki a k kör és az mb metszéspontjának (metszéspontjainak) koordinátáit!

5. Gyakorló feladatok

Ebben a videóban a koordinátageometriai feladatok megoldását gyakorolhatod. Két hosszú, összetett feladat megoldását nézzük végig, amikben szinte minden koordinátageometriai összefüggés előkerül, amit már megtanultunk az előző videókon. Sőt, elemi geometriai tudásra is szükség van a példák megoldásához. Párhuzamos egyenesek, paralelogramma, metszéspontok koordinátái, kör egyenlete, Thálesz-tétel, pontok távolsága, háromszög területe - ezek mind-mind előkerülnek a példákban.

6. Gyakorló feladatok II.

Ebben a matek tananyagban a koordinátageometriai ismereteket gyakorolhatod néhány összetett feladattal, olyanokkal, amilyenre a matekérettségin is számítani lehet. Kör egyenlete, érintő egyenletének felírása, skaláris szorzat, vektorok hajlásszögének kiszámítása...és sok más érdekes kérdés, amire mind megkeressük a válaszokat a videón.
Gyakorló tesztek + Matek érettségi: 2007. május, II.

1. TESZT: Vektorok, vektorműveletek

Tedd próbára tudásod a vektorok témakörről szerzett tudásod terén! Határozd meg az összegvektorok végpontját! Határozd meg a vektorok koordinátáit! Számold ki a háromszög súlypontjába mutató helyvektor koordinátáit! Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

2. TESZT: Koordinátageometria alapok

Számítsd ki két pont távolságát! Mennyi a vektor hossza? Írd fel a háromszög súlypontjának koordinátáit! Mennyi a b és c vektor skaláris szorzata? Írd fel a paralelogramma oldalvektorait! Dolgozz önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

3. TESZT: Egyenes egyenlete

Gyakorló feladatokat találsz ebben a videóban: Mennyi az egyenes meredeksége? Írd fel a P és Q pontokon átmenő egyenes egyenletét! Írd fel a C csúcson átmenő magasságvonal egyenletét! Határozd meg a két egyenes metszéspontját!

4. Teszt: Kör egyenlete

Gyakorló feladatokat találsz ebben a videóban: Írd fel a kör egyenletét! Rajta van-e a k körön a P pont? Dolgozz önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

5. TESZT: Koordinátageometria I.

A koordinátageometriából tanult ismeretek alkalmazását gyakorolhatod a három-, és négyszögekkel kapcsolatos feladatok megoldásával.

6. TESZT: Koordinátageometria II.

További koordinátageometriai feladatok gyakorláshoz: Írd fel az AB átmérőjű kör egyenletét! Írd fel a kör érintőjének egyenletét! Határozd meg a körök metszéspontjainak a koordinátáit!

7. 2007. május, II. rész / 13-15. feladat

Ezen a videón három matekérettségi feladat megoldását nézzük át részletesen. Az első feladatban két egyenlőtlenség megoldása mellett néhány halmazos kérdésre kellett válaszolni (egy elsőfokú egyenlőtlenséget és egy másodfokú egyenlőtlenséget kellett megoldani). A második példában gráfot kellett rajzolni és egy kombinatorika kérdésre válaszolni. A harmadik pedig egy összetett térgeometria feladat, ahol egy gúla térfogatát és felszínét kellett meghatározni, és százalékszámítási ismeretekre is szükség volt. Nézd át velünk lépésről lépésre ezeket a megoldásokat!

8. 2007. május, II. rész / 16-18. feladat

A mostani matekvideóban a 2007-ben megírt matek érettségi utolsó feladatit boncolgatjuk. A 16.példa egy sokoldalú koordinátageometria feladat volt: kör egyenlete, egyenes egyenlete, súlypont koordinátái - ezt mind ismerni kellett hozzá. A 17.példa zömmel statisztika volt, de egy kis valószínűségszámítás is kellett hozzá. Az utolsó feladathoz a jó logikán kívül egy kis kombinatorika, valószínűségszámítás és a számtani sorozatok ismerete is kellett.

10. modul

Valószínűségszámítás és kombinatorika

1. Permutációk és variációk

A kombinatorikai ismeretek rendszerezésére készített első videón a permutációkkal és variációkkal ismerkedhetsz meg. Sok olyan feladatot oldunk meg, amit különböző sorbarendezésekre lehet visszavezetni (permutációk), és amelyekhez bizonyos fajta kiválasztásokat kell összeszámolni (variációk). A példák segítségével begyakorolhatod, hogyan lehet felismerni ezeket különböző kombinatorikai feladatokban.

2. Kombinációk és vegyes feladatok

Ez a videó a kombinatorika egyik fontos fogalmát, a kombinációkat magyarázza el részletesen, és sok-sok gyakorló feladattal segít eligazodni a középszintű kombinatorikai ismeretekben. Mik azok a binomiális együtthatók, mikor, melyik feladatban lehet azt mondani, hogy ezek permutációk, azok variációk, amazok pedig kombinációk? Mindezt begyakorolhatod, ha velünk tartasz.

3. Valószínűségszámítás I. Alapok

Ebben a matek tananyagban a valószínűségszámítás rejtelmeibe vezetünk be. Mindent megtanulhatsz, ami a középszintű valószínűségszámítási feladatok megoldásához szükséges. Hogyan kell alkalmazni a klasszikus valószínűségi modellt, mi az a geometriai valószínűség, kizáró és kiegészítő események valószínűsége.

4. Valószínűségszámítás
II. Gyakorló feladatok

A valószínűségszámítás nagyon fajsúlyos helyet kapott a középszintű érettségi feladatsorokban. Ezért fontos, hogy Te is tisztában legyél azzal, hogyan is kell ilyen valószínűségeket kiszámítani. Az alapfogalmak megismerése után ezen a videón gyakorolhatod, hogyan kell kiszámítania kedvező esetek számát, az összes esetet, és ezekből meghatározni a valószínűséget.

5. Valószínűségszámítás III. Mintavételek valószínűsége

Az új követelményekben a mintavételek valószínűsége külön hangsúlyosan szerepel. Ebben a videóban ezt könnyen megtanulhatod, részletesen kitérünk a visszatevés nélküli és a visszatevéses mintavételre is, valamint a binomiális eloszlásra. Találsz olyan mintavételtől független feladatokat is, ahol alkalmazhatók ezek az ismeretek.

6. Valószínűségszámítás,
eseményalgebra (10. oszt.)

Ezen a videón a valószínűségszámítás alapjaival ismerkedhetsz meg. A klasszikus valószínűségi modellel, az alkalmazásával, egy kis eseményalgebrával, események összegének és szorzatának valószínűségével, komplementer események valószínűségével. Példák és gyakorlófeladatok teszik lehetővé, hogy ellenőrizd magadat. további gyakorlófeladatokat pedig a fejezet következő videóján találsz.
Gyakorló tesztek + Matek érettségi: 2005. május 29., II.

1. TESZT: Kombinatorika

Gyakorlófeladatok a kombinatorika témaköréből

Sorold fel, vagy számold ki, hogy hányféle sorrend, megoldás lehetséges a feltételeknek megfeleően?

2. TESZT: Valószínűségszámítás

Önálló munkára hívunk.

Feladatok megoldásával gyakorolhatod a valószínűségszámításból szerzett ismereteidet, tudásodat. Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

3. 2005. május 29., II. rész / 13-15. feladat

Ezen a videón a 2005. május végén íratott matekérettségi feladatokból háromnak a megoldását nézzük meg részletesen. A 13. feladatban egy egyenletrendszert és egy négyzetgyökös egyenletet kellett megoldani. A 14. példában halmazábra és egy gráf látszott egymás mellett, és még egy kis logikai kérdést is tartalmazott. A 15. feladatban egy számtani sorozat különböző adatait kellett meghatározni

4. 2005. május 29., II. rész / 16-18. feladat

A mostani matekvideóban az egyik 2005-ös matekérettségi feladatsor 2 feladatának megoldását nézzük meg. Ötleteket adunk, mit lehet kezdeni egy-egy ilyen példával akkor, ha csak halványan dereng az adott matek anyag, most éppen a koordinátageometria, illetve a szöveges feladatok, százalékszámítás és a valószínűségszámítás. Sokat tanulhatsz ezekből a példákból arról, hogy hogyan lehetsz eredményesebb a matekérettségin.

11. modul

Sorozatok

1. Rekurzív és számtani sorozatok

Ebben a videóban a képlettel megadott sorozatokat, rekurzív, vagyis előző elemek segítségével megadott sorozatokat és számtani sorozatokat ismételhetsz át.

2. Mértani sorozatok

Magyarázatot és feladatokat is találsz ezen a videón a mértani sorozatra. Meghatározzuk a mértani sorozat n-edik tagját, a sorozat első n tagjának összegét.

3. Vegyes feladatok

Számtani és mértani sorozatok

Feladatokat találsz a számtani és a mértani sorozatokról tanultak gyakorlásához. Meg kell állapítanod a szöveg alapján, hogy milyen sorozatról van szó, és az annak megfelelő összefüggések alkalmazásával meg tudod oldani a példát.

4. Kamatoskamat számítás

Példák, feladatok melyek segítségével megtanulhatod, hogyan kell kiszámolni a banki betétek, hitelek és törlesztőrészletek kamatos kamatját.
Gyakorló tesztek + Matek érettségi: 2006. május, I.

1. TESZT: Számtani sorozatok

Feladatok, melyekkel gyakorolhatod a számtani sorozat n-edik tagjának, a sorozat differenciájának, és a sorozat tagjainak összeg meghatározását.

2. TESZT: Mértani sorozatok, kamatos kamat

Feladatok mértani sorozat és kamatos kamat számítás gyakorlásához.

Számold ki a mértani sorozat n-edik elemét, az első n tag összegét, vagy ha ezek meg vannak adva, akkor abból megkaphatod az első elemet és a hányadost. Ha bankba teszed a pénzedet mennyit kapsz vissza néhány év múlva?

3. Hogyan oldjuk meg? + 2006. május, I. rész / 1-4. feladat

Ez a videó számba veszi azokat a trükköket, amik segíthetnek, hogy minél eredményesebb lehess a matekérettségi feladatsor I. részének megoldásakor. Érdemes végignézned, ha érettségi előtt állsz! Egy feladatsor-részleten pedig ki is próbálhatod mindazt, amit tanácsoltunk. A példák között van arányossággal kapcsolatos feladat, számtani sorozatos példa, egy oszthatósághoz kapcsolódó kérdés,és egy egyszerű átlagszámítás. Tarts velünk!

4. 2006. május, I. rész / 5-12. feladat

A mostani matekvideóban néhány egyszerűbb érettségi feladat megoldását nézzük át. Algebrai tört egyszerűsítése, egy téglatest térfogata, a négyzetgyökvonás finomságai, százalékszámítás, kombinatorika mellett helyet kapott egy kis koordinátageometria, függvényjellemzés és egy halmazos feladat is.

12. modul

Térgeometria

1. Gúla

A térgeometria ismétlésére való ez a videó. A gúla tulajdonságait nézzük át: felszíne és térfogata. Mi az a tetraéder, négyoldalú, ötoldalú gúla, szabályos gúlák, szabályos testek? Gúlákkal kapcsolatos geometriai feladatokon gyakorolhatsz.

2. Kúp, csonkakúp, csonkagúla

Ismételjük át, amit tudni kell a kúpról, a csonkakúpról és a csonkagúláról. Hogyan kell kiszámolni a felszínüket, térfogatukat, milyen a palástjuk. Feladatokon gyakorolhatod ezeket az ismereteket.

3. Hasáb

A hasábok, egyenes hasáb tulajdonságai, felszíne, térfogata kerül elő ezen a videón, valamint feladatokat találsz szabályos sokszög alapú hasábok felszín és térfogat számításának gyakorlásához.

4. Henger, gömb

A körhenger és a gömb tulajdonságait, felszínüket és térfogatukat mutatjuk be a videóban. Feladatokat találsz a henger és gömb felszín- és térfogatszámításának gyakorlásához.
Gyakorló tesztek + Matek érettségi: 2007. október, II.

1. TESZT: Hasábok felszíne, térfogata

Hasábok

Tedd próbára a tudásod! Számold ki a téglatest, kocka és különböző alapú hasábok felszínét és térfogatát! Az értékelés után láthatod a részletes megoldásokat.

2. TESZT: Hengerek felszíne, térfogata

Hengerek

Teszteld a tudásod! Számítsd ki a hengerek felszínét és térfogatát! Az értékelés után láthatod a részletes megoldásokat!

3. TESZT: Gúlák, kúpok

Mennyire ismered a gúlákat, kúpokat?

Teszteld magad! Ki tudod számolni a gúlák, kúpok felszínét és térfogatát vagy a kúp nyílásszögét, és palástjának területét? Az értékelés után megtalálod a részletes megoldásokat.

4. 2007. október, II. rész / 13-15. feladat

Három összetett matekérettségi példa megoldására invitálunk ezen a videón. Szétboncoljuk és összerakjuk a feladatokat, ahol szükséged van segítségre, természetesen ránk számíthatsz. Az első feladatban egy exponenciális egyenlőtlenség apropóján átismételjük azt, amit ezekről az egyenlőtlenségekről tudni kell, aztán egy exponenciális egyenlet következik. Majd egy szöveges feladattal vegyített kombinatorika és valószínűségszámítás. A 15. példa ebben az évben egy geometria feladat volt: egy rombuszról és egy négyzetről szólt a feladat, ezeket kellett ismerni hozzá, és a trigonometriát. Tarts velünk, nézzük át együtt ezeket a megoldásokat!

5. 2007. október, II. rész / 16-18. feladat

Ez a videó három összetett matekérettségi feladat megoldását mutatja be részletesen a 2007-es októberi érettségi feladatsorból. Az első feladat egy jó bonyolult szöveges feladat volt, némi százalékszámítással és valószínűségszámítással. Sőt, még egy másodfokú egyenlőtlenséget is meg kellett oldani közben. A 17. példában egy kombinatorikai és egy valószínűségszámítási kérdés után egy mértani sorozatra vezető kérdés következett. Az utolsó példa sem volt könnyebb az előzőknél: egy kúpról, a kiterített palástjáról és a bele írt gömbről kellett kiszámolni adatokat.

13. modul

Logika, számelmélet, halmazok, gráfok

1. Logika 1.

Matematikai logika alapjai

Megmutatjuk, mik a logikában az állítások, és hogyan kell tagadni az állítást. Ez a negáció művelete. Megismerkedünk a művelet igazságtáblájával.

Kétváltozós logikai műveletek: és, vagy, illetve a kizáró vagy (konjunkció, diszjunkció, antivalencia)

Ha két logikai állítást az "és" illetve a "vagy" kötőszóval kapcsolunk össze, egy új állítást kapunk. Megnézzük ezeknek az új állításoknak az igazságtábláját. Kitérünk arra is, hogy a "kizáró vagy" miben különbözik a "megengedő vagy"-tól. Feladatokat oldunk meg logikai állításokkal.

2. Logika 2.

További matematikai logikai műveletek

Implikáció:

A "ha A, akkor B" típusú állításokat, vagyis ha az A állításból következik a B állítás, ezt implikációnak nevezzük. Ez is egy logikai művelet a két állítással, fel tudjuk írni az igazságtábláját. Ilyenkor az A állítás elégséges feltétele a B-nek, B pedig szükséges feltétele az A-nak.

Megfordítható állítások

Az implikációk, tehát a "ha A, akkor B" típusú állítások megfordítása: "ha B, akkor A". Az implikációk megfordítása nem feltétlenül igaz. Azokat az implikációkat, amiknek a megfordítása is igaz, megfordítható állításoknak nevezzük. Ilyenkor A szükséges és elégséges feltétele a B-nek (és fordítva is)

Mindez a videón meglátod, nem is olyan bonyolult :)

3. Számelmélet /1.

Ebben a matek tananyagban a számelmélet fogalmait, tételeit nézzük át, azokat, amik a középszintű követelményekben szerepelnek. Prímszámok, osztók, oszthatóság, legkisebb közös többszörös, legnagyobb közös osztó - illetve az ezekkel kapcsolatos feladatokkal ismerkedhetsz a videón.

4. Számelmélet /2.

Ezen a videón a különböző számrendszerekkel ismertetünk meg. Begyakorolhatod, hogyan lehet a tízes alapú számrendszerben megadott számokat átírni más alapú számrendszerbe (pl. kettes számrendszerbe, hármasba, vagy tetszőleges más alapra), és fordítva is: Jó néhány olyan példát is megnézünk, ahol kettes-hármas vagy akár 7-es alapú számrendszerben adott számok értékét kell meghatározni 10-es számrendszerben.

5. Halmazok

Ez a videó a halmazokkal kapcsolatos középszintű ismereteket tekinti át. Olyan egyszerű fogalmakat, mint részhalmaz, komplementer halmaz, halmazok számossága. Számba vesszük a legfontosabb számhalmazokat a természetes számoktól a valós számokig. A halmazműveletek sem maradhatnak ki természetesen : unió, metszet, és különbséghalmazokat is határozunk meg a videón.

6. Intervallumok

Ezen a videón megnézzük, hogy mik is azok az intervallumok? Intervallum elemeit vizsgáljuk, megtanuljuk a jelölésüket számegyenesen is. Szó lesz a zárt és nyílt intervallumról. Halmazműveleteket végzünk intervallumokkal. Példákkal, feladatokkal gyakorlunk.

7. Gráfok

Ez a matematikai oktatóvideó a gráfokkal kapcsolatos középszintű ismereteket veszi sorra. Fokok, élek, gráfok rajzolása, gráfok érettségi feladatokban.
Gyakorló tesztek + Matek érettségi: 2007. október, I.

1. TESZT: Számelmélet

Feladatok: Legkisebb közös többszörös, legnagyobb közös osztó; Oszthatóság, osztási maradékok; Számok átírása adott számrendszerbe

2. TESZT: Gyakorlás
Halmazok

Tedd próbára tudásod a halmazokról tanultak terén!

Gyakorló feladatokat kínálunk: a halmaz elemeinek meghatározása, halmazműveletek, halmazábrás szöveges feladatok, intervallumok. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

3. TESZT: Gráfok

Ellenőrizd a tudásod! Rajzolj gráfokat, állapítsd meg, hogy lehet-e adott fokszámú gráfot rajzolni, számítsd ki a teljes gráf éleinek számát, szemléltesd gráfokkal a szöveges feladatokat.

4. 2007. október, I. rész / 1-7. feladat

A 2007-es matekérettségi első 7 feladatának részletes megoldásán vezetünk végig ezen a videón. Közben tréningezünk arra is, hogy minél gyorsabban oldd meg a példákat, hisz az érettségin is nagyon fontos, hogy mennyi idő alatt végzel az I. rész feladataival. Mint mindig, ezek a példák is nagyon különböző témakörökből kerültek ki: volt egy halmazos feladat, aztán törtekkel kellett számolni, majd egy kis trigonometria és logaritmus következett. A 4. feladatban százalékszámítás és valószínűség keveredett, majd számelmélet kérdések jöttek, és egy deltoidra vonatkozó állítás. Aztán egy érdekes logaritmusos egyenletet kellett megoldani, a 7. feladatban pedig egy számtani sorozat első 5 tagjának összegére kérdeztek rá.

5. 2007. október, I. rész / 8-12. feladat

A mostani matekvideóban 5 egyszerű matekérettségi példa megoldását nézzük át részletesen. A 8. példa egy kombinatorikai kérdés volt, aztán egy egyszerű trigonometrikus egyenlet következett. Majd vektorokkal kellett műveleteket végezni, aztán adatok átlagából kiszámítani a hiányzó adatot, végül pedig egy másodfokú függvény értékkészletét kellett meghatározni.

14. modul

Szöveges feladatok

1. Hosszú szövegezésű v. bonyolult érettségi feladatok

Ebben a videóban a hosszú szöveges feladatok megoldásának (értelmezésének és matematizálásának) trükkjeit vesszük sorra egy érettségi példán keresztül. Meglátod, a végére már nem is tűnik olyan bonyolultnak egy-egy feladat.

2. Hosszú v. bonyolult érettségi feladatok (folytatás)

A hosszú szövegesek megoldásának (értelmezésének és matematizálásának) trükkjeit mutatjuk be ebben a videóban. Példák arra, hogy csupán józan ésszel hogyan boldogulhatsz sok érettségi feladat megoldásával.

3. Szöveges feladatok

A szöveges feladatokat sokan megoldhatatlan rejtélynek érzik még érettségi előtt is. Ezen az interaktív videón bevezetünk a szöveges feladatok megoldásának titkaiba. Végigvezetünk azokon a lépcsőfokokon, amelyek mindig elvezetnek a megfelelő összefüggések, egyenletek felírásához, majd a megoldáshoz. Példákon gyakorolhatod a különböző típusfeladatokat.

4. Szöveges feladatok - gyakorlás

A szöveges feladatok megoldása sok nehézséget okoz az általános iskolától az érettségiig. Ezeken a videókon bevezetünk a TITOK-ba: megmutatjuk, hogyan lehet viszonylag könnyen lefordítani ezeket a matematika nyelvére - egyenletekre. A második videón bemutatunk néhány típusfeladatot: keveréses feladatok, munkavégzéses feladatok, százalékszámításos feladatok, számjegyekkel kapcsolatos feladatok.

5. Százalékszámítás I.

Ebben a matek tananyagban átnézzük a százalékszámítással kapcsolatos tudnivalókat. Ha neked a százalék gondot szokott okozni a feladatokban, ez a videó segíteni fog. Meglátod, milyen egyszerű kiszámolni akár a százalék értékét, akár a százaléklábat vagy a százalék alapját. Oldd meg a százalékszámításos szöveges feladatokat, és ellenőrizd a megoldásaidat!

6. Százalékszámítás II.

Ez a matematikai oktatóvideó a százalékszámítás további rejtelmeibe vezet be. Miután az első videón szó esett már a százalékérték kiszámításáról (a százalékláb és a százalék alapjának ismeretében, itt azt nézzük meg, hogyan lehet kiszámolni a százaléklábat és a százalék alapját. Sok gyakorló feladattal mélyítheted a tudásodat.
Gyakorló tesztek + Matek érettségi: 2012. október, II.

1. TESZT: Gyakorlás
Szöveges feladatok

Tedd próbára a tudásod szöveges feladatokkal!

Arányosságok, százalékszámítás, és más feladattípusok, ha szépen sorban, lépésről lépésre haladva olvasod és értelmezed a feladatot, biztosan fel fogod tudni íni a megfelelő összefüggést. Kiértékelés után levezetjük a megoldást, hogy végül minden világos legyen.

2. TESZT: Szöveges feladatok

Tesztelheted a tudásodat a szöveges feladatok témakörben. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

3. TESZT: Gyakorlás
Százalékszámítás

Ez nem egy interaktív videó, hanem egy teszt a tudásod felmérésére, további gyakorló feladatok a százalék érték, százalékláb, százalék alap, századrész meghatározására vonatkozóan.

4. 2012. október 13-15. feladat (nem hangosított)

Érettségi feladatsor, nem hangosított videó.

5. 2012. októberi érettségi 16. feladata

2012. októberi érettségi

A legnehezebb feladatok közül ez az első. Összetett, hosszú szövegezésű feladat, egyenletrendszerrel és mértani sorozattal.

6. 2012. okt. érettségi 17-18. fel. (nem hangosított)

Érettségi feladatsor, nem hangosított videó.

15. modul: További érettségi feladatok

2022. évi érettségi feladatsor

1. 2022. májusi érettségi feladatsor I. rész

A 2022. évi májusi érettségi feladatsor első része.

2. 2022. májusi érettségi feladatsor II. rész 13-15. feladat

A 2022. évi májusi középszintű érettségi vizsga feladatsor II. részéből a kötelezően megoldandó 13-15. feladat megoldása.

2021. évi érettségi feladatsor

1. 2021 május 1-12. feladat

Oldjuk meg együtt a 2021-es májusi matek érettségi feladatait. Méghozzá úgy, hogy a lehető legtöbbet tudj belőle tanulni. Gondolkodj velünk, válaszolj a kérdésekre! Így máris átismételheted pl. a számtani sorozatokról, hatványozásról és a logaritmusról tanultakat.

2. 2021. május 13-15. feladat

Folytassuk a 2021-es májusi érettségi feladatsor megoldását, ebben a videóban a 13-15. feladatok megoldását találod. Meg kell oldanod egy másodfokú egyenletet, és egy egyenletrendszert, látsz geometriai és logaritmussal kapcsolatos feladatot is.

3. 2021. május 16-18. feladat

A 2021-es májusi érettségi utolsó feladatait is nézzük meg. Gráfok, térgeometria, függvények, sorozatok, statisztika, kombinatorika és koordinátageometria témaköréből találsz feladatokat.
2019. évi érettségi feladatsorok

1. 2019. május 13-15. feladat

A 2019. májusi feladatsor 13-15. feladatának megoldását találod itt: egyenlőtlenség, exponenciális egyenlet, másodfokú egyenlet és függvény, sík és térgeometria.

2. 2019. május 16-18. feladat

A 2019. évi májusi feladatsor utolsó, legnehezebb feladatainak megoldásait találod itt. A sorozatok, diagramok, szöveges feladatok, lehetőségek összeszámolása és valószínűség témakörébe tartozó példák magyarázatán kívül a felkészülés hatékonyságát segítő tanácsokat is kapsz ebben a videóban. Ha végig velünk dolgozol, magabiztosabban nézhetsz majd a vizsga elé.

3. 2019. okt. 1-12. feladat

Oldjuk meg közösen a 2019-es októberi érettségi feladatsor első részét: gráfok, halmazok, hatványozás, százalékszámítás, számelmélet, függvények, geometria feladat szögfüggvények alkalmazásával, koordinátageometria, térgeometria és valószínűség. Sokféle témakör szerepel ebben a feladatsorban.

4. 2019. okt. 13-15. feladat

A 2019. októberi érettségi feladatsor második részéből a 13-15. feladatok megoldásait találod itt: függvény ábrázolása, tulajdonságai; szöveges feladat, diagram készítés; számtani sorozat és geometria feladat.

5. 2019. okt. 16-18. feladat

Oldjuk meg a 2019. októberi érettségi feladatsor utolsó, legnehezebb feladatait is: valószínűségszámítás, sík- és térgeometria, vektorok, egyenlettel megoldható szöveges feladat.
2016-17. évi érettségi feladatsorok

1. 2016 októberi feladatsor 1-6. feladat

A 2016. október feladatsor első részének első 6 feladata. Gráf, függvény, prímszámok, igaz-hamis állítások, egy kis kombinatorika, némi térgeometriával fűszerezve. Hogyan lehet ezeket a feladatokat könnyen és gyorsan megoldani?

2. 2016 októberi feladatsor 7-12. feladat

A 2016. október feladatsor első részének második 6 feladata. Függvények, egyszerű trigonometrikus egyenlet, logaritmus, szöveges feladat százalékszámítással és egy kis valószínűség számítás. És persze a gyors, egyszerű megoldások.

3. 2016. októberi feladatsor 13-15. feladat

A 2016. október feladatsor második részének első 3 feladata. Törtes és exponenciális egyenlet, hosszú szöveges feladat a számtani, mértani sorozat (kamatos kamat) témaköréből és némi geometria.

4. 2016. októberi feladatsor 16 -18. feladat

A 2016. október feladatsor második részének utolsó 3 feladata. Sok statisztika, némi halmazok, ezen kívül valószínűség, és koordinátageometria szerepel benne.

5. 2017. okt. 1-12. feladat

Oldjuk meg együtt a 2017.-es októberi matek érettségi feladatait! Valószínűség, térfogatszámítás, gráfok, halmazok, függvények, exponenciális és trigonometrikus egyenlet, statisztika - szinte minden témakör előkerül ebben a feladatsorban

6. 2017. okt. 13-15. feladat

A 2017. októberi érettségi feladatsor 13-15. példái. Másodfokú egyenlet, kombinatorika, statisztika és geometriai kérdéseket tartalmaz.

7. 2017. okt. 16.-18. feladat

A 3 legösszetettebb feladat megoldását nézzük át a 2017-es októberi matekérettségi feladatsorból. Rengeteg sorozat, kamatos-kamat jellegű kérdések, logaritmussal, van benne egy kis halmazos rész is, és egy teljes feladatsor koordinátageometriából. Oldjuk meg együtt ezeket a példákat!
2014-2015. évi érettségi feladatsorok

1. 2014. májusi feladatsor 1-12. (nem hangosított)

A 2014. májusi érettségi első 12 feladata megoldással együtt.

Halmazok, százalékszámítás, függvények, oszthatóság, egyenletek, gráfok, és valószínűségszámítás szerepelt a feladatok között.

2. 2014. május 13-15. feladat (nem hangosított)

A 2014. májusi érettségi "A" részének a feladatai megoldásokkal együtt.

Koordinátageometria, függvények, sorozatok szerepelnek a feladatok között. Nem hangosított videó, írásban láthatod a részletes megoldásokat.

3. 2014. május 16-18. feladat (nem hangosított)

A 2014. májusi érettségi "B" részének a feladatai megoldásokkal együtt.

Térgeometria, kombinatorika, statisztika témaköréből szerepeltek nehezebb szöveges feladatok. Nem hangosított videó, írásban láthatod a részletes magyarázatokat.

4. 2014. októberi feladatsor 1-12. (nem hangosított)

A 2014. októberi érettségi első 12 feladata megoldással együtt

Egyszerűbb feladatokat találsz a koordinátageometria, a függvények és az algebra témaköréből, egyenleteket, egyenletrendszert kell megoldanod, és szerepelt még a logika és a valószínűségszámítás is.

5. 2014. októberi feladatsor 13-15. (nem hangosított)

A 2014. októberi érettségi "A" részének a feladatai megoldásokkal együtt.

Nehezebb szöveges feladatokat kell megoldanod, amelyekben szerepelt a halmazok, térgeometria és statisztika témaköre is.

6. 2014. októberi feladatsor 16-18. (nem hangosított)

A 2014. októberi érettségi "B" részének a feladatai megoldásokkal együtt.

Számtani és mértani sorozat, kombinatorika, térgeometria, statisztika és valószínűségszámítás is szerepelt a feladatok között.

7. Oldjuk meg együtt: 2015. októberi érettségi - 1. rész

Halmazok, függvények, statisztika, abszolútérték, százalékszámítás, gyökök, valószínűségszámítás és sok finomság a 12 feladatban. Gondolkodjunk együtt, mert abból sokkal többet tanulsz!

8. 2015 októberi feladatsor 13-18. feladat

2015. októberi érettségi, 13-18. feladat

Hangosítás nélküli videó, a feladatokat láthatod megoldásokkal, részletes levezetéssel. (Sorozatok, statisztika, szöveges feladatok, sík- és tér- és koordinátageometria, kombinatorika)

2013. évi érettségi feladatsor

1. 2013. májusi feladatsor 1-12. feladat (nem hangosított)

2013 májusi érettségi feladatsor I. része

A könnyebb feladatokat és megoldásaikat találod ebben a videóban, nem hangosított, írásban láthatod a magyarázatokat. Statisztika, függvények, halmazok, geometria és koordinátageometria is szerepelt a feladatok között.

2. 2013. május 13-15. feladat (nem hangosított)

2013. májusi érettségi feladatsor II/A részének feladatai és megoldásai.

Számtani és mértani sorozatok, koordinátageometria és százalékszámítás szerepelt a feladatokban. Nem hangosított videó, írásban láthatod a részletes magyarázatokat.

3. 2013. május 16-18. feladat (nem hangosított)

2013. májusi érettségi feladatsor II/B részének feladatai és megoldásai

Részletes levezetés, hangos magyarázat nélkül: gráf, valószínűségszámítás, törtes egyenlőtlenség, exponenciális és trigonometrikus egyenlet és térgeometria.

4. Kinevet a végén: 2013. okt., 18. feladat

A 2013. októberi matekérettségi utolsó feladatában kombinatorikai és valószínűség kérdésekre kellett válaszolni. Oldjuk meg együtt, és gyakorold ezt a két fontos témakört!
2012. évi érettségi feladatsor

1. 2012. májusi érettségi feladatsor (nem hangosított)

2012. májusi érettségi feladatok

Az össszes feladatot és a részletes megoldásokat megtalálod ebben a videóban. Nem hangosított videó, csak írásban látod a magyarázatokat.

2. 2012. október 1-12. feladat (nem hangosított)

2012. októberi érettségi feladatok első része. Oldd meg a feladatokat, aztán kattints a zöld gombra és megnézheted a megoldást. Témakörök: sorozatok, halmazok, egyenletek, statisztika, százalékszámítás, gráfok, függvények, vektorok, szabályos sokszögek.
2011. évi érettségi feladatsor

1. 2011. májusi érettségi feladatsor 1-18. feladat

A 2011.év matek érettségi feladatsora: Algebrai törtes; Valószínűségszámítás; Oszthatósági; Függvények jellemzése; Másodfokú egyenlet gyökeinek összege, szorzata; Exponenciális, logaritmusos, abszolútértékes egyenletek; Számtani sorozat; Igaz-hamis; Kördiagram készítés; Százalékszámítás; Koordinátageometria; Térgeometria: henger és kúp felszíne és térfogata;

2. 2011. októberi feladatsor (webinárium felvétel)

Baloghné Békési Beáta, a Matek Oázis oktatási vezetője magyarázta el a 2011. októberi matek érettségi feladatsor megoldását és levezetését.
2010. évi érettségi feladatsor

1. 2010. májusi érettségi feladatsor I. rész

Rövid választ igénylő 12 matematika érettségi feladat: Oszthatóság; Másodfokú egyenlet; Átlag; Logaritmus; Kombinatorika; Szögfüggvény alkalmazása; Gráf; Valószínűségszámítás; Trigonometrikus egyenlet; Igaz-hamis; Kombinatorika feladatok

2. 2010. májusi érettségi feladatsor 13-16.

A 2010-es matematika érettségi feladatsor II. részének első három feladatának részletes levezetését láthatod ezen a (hangosítás nélküli) videón. A 13. példában két szám számtani közepéből és mértani közepéből kellett kiszámolni a két számot - ehhez bizony egyenletrendszer kellett, méghozzá másodfokú egyenletrendszer. A 14. példában koordinátageometria és a függvények is előkerültek. Nem csak ábrázolni, jellemezni is kellett ezt a függvényt. A 15. példa leginkább szöveges feladat, egy kis százalékszámítással és valószínűségszámítással fűszerezve.

3. 2010. májusi érettségi feladatsor 17-18.

Ebben a matek tananyagban a 2010-es matekérettségi két utolsó feladatának részletes megoldását láthatod. Statisztikai és kamatoskamat-számítási ismeretek kellettek a 17. feladat megoldásához, míg az utolsó példa egy elég nehéz térgeometria feladat volt "desszertbe csomagolva".
Régebbi érettségi feladatok

1. 2009. május: I. rész 1-8. feladat

Matematika érettségi feladatsor I. részének első nyolc feladata megoldásokkal: Másodfokú egyenlet, mértani közép, gráf, igaz-hamis; kombinatorikai, logaritmusos, mértani sorozatos és számelméleti feladatok

2. 2009. május: I. rész 9-12. feladat

Matematika érettségi feladatsor I. részének utolsó 4 rövid választ igénylő feladata megoldásokkal: Halmazos, arányszámításos, koordinátageometriai, térgeometriai gömbös feladat

3. 2009. május: II/A rész 13-15. feladat

Ebben a videóban három összetett érettségi példa megoldását nézzük át. Az első egy statisztikai feladat volt, értelmezni kellett az adatokat, oszlopdiagramot kellett készíteni, és egy kis százalékszámítás is került a kérdések közé. A második példa elég rendhagyó volt: egy egyszerű valószínűségszámítás kérdés után elég bonyolult szöveges feladat következett, arányos osztással megspékelve. A 3. példa derékszögű háromszögről szólt, de egy egyenletrendszer felírását is igényelte. A Pitagorasz-tételt és a Thalesz-tételt is ismerni kellett a megoldáshoz.

4. 2009. május: II/B rész 16-17. feladat

Matematika érettségi feladatsor II/B részének első két feladata megoldásokkal: Geometriai feladat 20 oldalú szabályos sokszögre; Másodfokú függvény ábrázolása, jellemzése

5. 2009. május: II/B rész 18. feladat

Valószínűségszámítás

Matematika érettségi feladatsor II/B részének utolsó feladata megoldással: Hosszú szöveges feladat a valószínűségszámítás témaköréből.

6. 2009. okt.: I. rész 1-12. feladat

Matematika októberi érettségi feladatsor I. rész12 feladata megoldásokkal: Számtani,mértani közép; Halmazos; Valószínűségszámítás; Exponenciális egyenlet; Szögfüggvény alkalmazása derékszögű háromszögben; Mértani sorozat; Függvény hozzárendelési szabálya; Logaritmusos egyenlet; Térgeometria; Trigonometria feladat

7. 2009. okt.: II/A rész 13-15. feladat

A mostani videóban három matekérettségi feladat megoldását nézzük át részletesen. Az első példában egy másodfokú egyenletet, majd egy törtes egyenlőtlenséget kellett megoldani. A következő példa szöveges feladatnak álcázott számtani sorozatos feladat volt, egy kis százalékszámítással, a harmadikban pedig valószínűséget kellett számolni.

8. 2009. okt.: II/B rész 16-18. feladat

Ezen a videón ismét három összetett matekérettségi feladat részletes megoldását nézzük végig.Az első példa koordinátageometriával vegyített geometria feladat volt, amelyben kör és egyenes közös pontjainak meghatározásán túl szükség volt még a Pitagorasz-tételre és egy körív hosszát is ki kellett számolni. A 17. feladat is geometriai példa volt, ebben a sík- és térgeometriát vegyítették. És volt még egy fizika feladatnak álcázott exponenciális egyenletre vezető feladat is, ami sokakat elriasztott, pedig a három példa közül matematikailag tán ez volt a legkönnyebb. Tarts velünk, gondolkozzunk együtt ezeken a feladatokon!

9. 2008. májusi érettségi feladatsor I. rész

Ebben a videóban a 2008-as matematika érettségi első részének feladatait boncolgatjuk. Egy nyílt intervallummal indult a feladatsor, aztán kombinatorika, majd valószínűségszámítási feladat következett. Egyenes arányossággal kellett megoldani a 4. példát,majd egy másodfokú függvény zérushelyeit keresni. Egy abszolútérték-függvény is szerepelt, vektorok is voltak, és négyszögekkel kapcsolatos állítások, majd egy szám reciprokát kellett kiszámolni. Számtani sorozat, algebrai tört és még halmazok is szerepeltek a kérdések között.

10. 2008. május II./A rész feladatok

A 2008. évi májusi érettségi feladatsor A részének három feladatát (megoldások nélkül) láthatod. Oldd meg a feladatokat úgy, mintha az érettségin lennél! A megoldásokat majd a következő videón láthatod.

11. 2008. május II./A rész megoldások

Ezen a videón három összetett matekérettségi feladat megoldását nézzük végig részletesen. Az első feladatban egy logaritmikus egyenlet gyökeit kellett megtalálni, majd egy exponenciális egyenlet következett. A második példa koordinátageometria volt,kör és egyenes metszéspontjait, és a kör érintőjének egyenletét kellet kiszámolni. A 15. feladat kombinatorika volt, adott tulajdonságú ötjegyű számok számát kellett meghatározni. Próbáld meg megoldani a példákat, majd ellenőrizd velünk a levezetést!

12. 2008. május II./B rész feladatok

Ez a rendhagyó videónk a 2008 májusi matematika érettségi utolsó három feladatát tartalmazza, de csak a feladatokat. A szerepe az, hogy felhívja a figyelmet mindarra, amire érdemes odafigyelni a II/B rész megoldása során. Az érettségi feladatok részletes megoldásait az Érettségi felkészítő tréning következő videója tartalmazza.

13. 2008. májusi érettségi feladatsor
II./B rész Megoldások

Ebben a matek tananyagban a 2008-as matekérettségi feladatsor utolsó három példájának megoldásait nézzük át részletesen. A 16. példa térgeometriai ismereteket igényelt: volt benne csonka kúp, henger, és forgáskúp. A 17. feladat kamatoskamat-számítás volt, az utolsó pedig egy bonyolult szöveges példa volt valószínűségszámítással.

14. 2008. októberi érettségi feladatsor I. rész

Ez a matematikai oktatóvideó a 2008-as októberi matekérettségi I. részének feladatait tekinti át. Mind a 12 feladat részletes, interaktív megoldásaival találkozhatsz, és mivel Te is részt veszel a megoldásban, sokkal többet tanulhatsz belőle, mintha csak végignéznéd azt. Volt a példák között számelmélet, hasonlóság, halmazok, vektorok, sin-cos derékszögű háromszögben, statisztika, geometriai állítások, és trigonometrikus összefüggések is. Oldd meg velünk ezeket a példákat!

15. 2008. októberi érettségi feladatsor II/A rész (feladatok)

Ebben a videóban a 2008. év októberi érettségi feladatsor II/A részének három feladatát találod megoldások nélkül. Próbáld a feladatokat megoldani 60 perc alatt, s így a tudásod mellett az időbeosztásodat is tesztelheted!

16. 2008. október II/A rész megoldások

Ez a matematikai oktatóvideó matekérettségi feladatok megoldásán vezet végig. 3 példa következik a 2008-as matematika érettségi II. részéből. Az első feladatban egy kétismeretlenes másodfokú egyenletrendszert kellett megoldani, a másodikban egy abszolútérték-függvény grafikonját kellett felrajzolni és meghatározni a transzformációs lépéseket, majd pedig egy egyenes egyenletét felírni. A harmadik példa kamatoskamat-számítás volt.

17. 2008. októberi érettségi feladatsor II./B rész (feladatok)

Ebben a videóban a 2008. év októberi érettségi feladatsor II/B rész három feladatát találod. Oldd meg a feladatokat, és csak azután ellenőrizd a megoldásaidat!

18. 2008. októberi érettségi feladatsor II./B rész (megoldások)

Ezen a videón két összetett matekérettségi feladat megoldását nézheted végig részletes magyarázatokkal. A 2008.-as októberi matematika érettségi 3 választható feladatából az egyikben a térgeometriát vegyítették egy kis valószínűségszámítással. Míg a másikban két egyenletet kellett megoldani, egy logaritmikus egyenletet, majd a teljesség kedvéért egy trigonometrikus egyenletet.

19. 2008. októberi érettségi feladatsor 18. feladat

A mostani matekvideóban egyetlenegy matek érettségi feladat megoldását boncolgatjuk. Egy nem akármilyen példáét: már a hosszú szövege is sokakat elriasztott attól, hogy nekiálljanak. Volt benne valószínűség, kombinatorika, és bizony következetes logika kellett a példa megoldásához.

20. 2005.05.28./II - 13., 14. és 15. feladat

Az első kétszintű érettségi feladatsor három összetett feladatát nézzük át részletesen ezen a videón. Egy egyszerű törtes egyenlettel kezdődik, majd egy logaritmikus egyenlet jön, aztán egy számtani sorozatos példa, végül a harmadikon egy függvény-grafikont kell értelmezni.

21. 2005.05.28./II - 16. és 17. feladat

Az érettségi feladat 2. részében koordinátageometriai feladatot kellett megoldani: Illeszkedik-e az A(7; 7) pont a körre? Határozd meg a kör középpontjának koordinátáit és a sugarát! Majd egy szöveges feladat következett vegyes kérdésekkel: százalék- és átlagszámítás. Végül kördiagramot kellett készíteni, és valószínűségszámítási ismeretekre is szükség volt. Tarts velünk, bemutatjuk, hogyan kellett megoldani!

22. 2005.05.28./II. - 18. feladat

A 2005-ös májusi érettségi utolsó feladata egy bonyolult szöveges feladat volt: Írd be a halmazábrába a szövegben szereplő adatokat! Számítsd ki, hány tanuló szerepelt csak télen! Valószínűségszámítási ismeretekre is szükségünk lesz.

Gyakorlás a 11.-es anyagból

Ismétlő feladatsorok

1. 1. feladatsor

Hat feladat (megoldások nélkül) a 11. osztályos matematika tananyagból, melyek megoldásával ellenőrizheted, illetve próbára teheted a tudásod. Koordinátageometriai feladatok (szinusz-, koszinusz - tétel, egyenes egyenlete), exponenciális-, logaritmikus-, trigonometrikus egyenletek várnak. Útmutatást, jó tanácsokat is adunk ebben a videóban.

2. 1. feladatsor megoldásai

Koordinátageometriai feladatok (szinusz-, koszinusz - tétel, egyenes egyenlete); Exponenciális-, logaritmikus-, trigonometrikus egyenletek megoldása

3. 2. feladatsor

Újabb hat feladat (megoldások nélkül) a 11. osztályos tananyagból. Ezek megoldásával kiderítheted, vannak-e hiányosságaid, illetve még jobban rögzítheted mindazt, amit tudsz. Exponenciális függvény ábrázolása, exponenciális-, logaritmikus-, trigonometrikus egyenletek, paralelogramma oldalainak kiszámítása vár, valamint egy koordinátageometriai feladat: Kör és az érintő egyenletének felírása.

4. 2. feladatsor megoldásai

Az előző videó feladatainak megoldásait, levezetését találod itt. Témakörök: Exponenciális függvény ábrázolása; Exponenciális-, logaritmikus-, trigonometrikus egyenletek; Számold ki a paralelogramma oldalait! (szinusz-tétel alkalmazása); Koordinátageometriai feladat: Kör és az érintő egyenletének felírása.

5. 3. feladatsor

Ezt a videót a legnehezebb témakörök gyakorlására tettük be az érettségi tréning videói közé. A 11.-es matekban ez év végi ismétlő feladatsorként ill. próba-pótvizsga feladatsorként szerepel. A példák között szerepel két logaritmusos és egy exponenciális egyenlet, egy trigonometrikus egyenlet, egy geometria példa szinusz,-és koszinusz-tétel gyakorlására, valamint két koordinátageometria feladat. A megoldásokat a következő videón láthatod.

6. 3. feladatsor megoldásai

Ebben a videóban egy 11-es próba pótvizsga feladatainak megoldásait láthatod. A példák között szerepel két logaritmusos és egy exponenciális egyenlet, egy trigonometrikus egyenlet, egy geometria példa szinusz,-és koszinusz-tétel gyakorlására, valamint két koordinátageometria feladat.

12.-es témakörök

Térgeometria (részletesen)

Bevezető anyagok:

1. Szögfüggvények derékszögű háromszögekben

A szögfüggvények ismerete nagyon fontos a geometriai számításokban. Derékszögű háromszögek hiányzó adatait a szinusz (sin), koszinusz (cos), tangens (tg), kotangens (ctg) szögfüggvények segítségével könnyedén kiszámíthatjuk. Nézd át mindezt ezen az interaktív oktatóvideón, és gyakorold velünk a sin, cos, tg, ctg szögfüggvények használatát!

2. Szögfüggvények alkalmazása

Nevezetes (30, 45, 60 fokos) szögek szögfüggvényei - ezeket érdemes fejből is tudni. A szögfüggvények nagyon jó szolgálatot tesznek geometria feladatok megoldása során. Ismerjük meg, hogyan lehet alkalmazni őket sík-és térgeometriai feladatokban, és gyakoroljuk ezeknek a feladatoknak a megoldását!

3. Síkidomok területe, kerülete

Átismételjük azokat a síkgeometriai ismereteket, amelyekre az érettségin szükséged lesz: Háromszögek területe; Négyszögek (négyzet, téglalap, paralelogramma, trapéz, deltoid, rombusz) területe; A kör és a körcikk területe
Testek:

1. Kocka, téglatest

A kocka és a téglatest tulajdonságai; A kocka és a téglatest felszíne, térfogata; Feladatok a felszín és térfogat számítás gyakorlásához

2. Hasábok

Hasábok, egyenes hasáb tulajdonságai, felszíne, térfogata; Feladatok szabáloys sokszög alapú hasábok felszín és térfogat számításának gyakorlásához

3. Hengerek

Az egyenes henger tulajdonságai, felszíne és térfogata; Feladatok a henger alakú testek felszín és térfogat kiszámításának gyakorlásához

4. Gúlák (folytatás)

Feladatok: Határozd meg a gúla oldallapjainak meredekségét! Mekkora a tetraéder felszíne és térfogata? Mekkora szöget zárnak be a szabályos hatoldalú gúla oldallapjai az alaplappal?

5. Csonkagúla, csonkakúp

A csonkagúla, csonkakúp tulajdonságai felszíne, térfogata; Feladatok a csonkagúla és a csonkakúp térfogat és felszínszámítás gyakorlásához
Gyakorló tesztek

1. TESZT: Szögfüggvények és alkalmazásuk

Gyakorold a szögfüggvények alkalmazását!

Feladatok, melyek megoldásával letesztelheted mennyire sikerült elsajátítanod a szögfüggvényekről tanultakat. Keresd meg a rajzokon a derékszögű háromszögeket, és írd fel a szögek szögfüggvényeit!

2. TESZT: Hasábok felszíne, térfogata

Hasábok

Tedd próbára a tudásod! Számold ki a téglatest, kocka és különböző alapú hasábok felszínét és térfogatát! Az értékelés után láthatod a részletes megoldásokat.

3. TESZT: Hengerek felszíne, térfogata

Hengerek

Teszteld a tudásod! Számítsd ki a hengerek felszínét és térfogatát! Az értékelés után láthatod a részletes megoldásokat!

4. TESZT: Gúlák, kúpok

Mennyire ismered a gúlákat, kúpokat?

Teszteld magad! Ki tudod számolni a gúlák, kúpok felszínét és térfogatát vagy a kúp nyílásszögét, és palástjának területét? Az értékelés után megtalálod a részletes megoldásokat.

Sorozatok (részletesen)

Sorozatokról általánosan, számtani sorozatok

1. Sorozatokról általánosan

A sorozatok megadása

A sorozatokat megadhatjuk rekurzív módon, vagy akár képlettel is, megismerkedünk néhány rekurzív sorozattal. Hogy ez mit is jelent tulajdonképpen, a videóból kiderül.

2. Számtani sorozat I.

Mitől számtani egy sorozat?

Az egymás után következő elemek különbsége mindig ugyanannyi. Meghatározzuk a számtani sorozat n-edik elemét és az első n elem összegét.

3. Számtani sorozat II.

Feladat számtani sorozatra: Hány hely van a színházban az utolsó sorban? Hány hely van a nézőtéren összesen? A számtani sorozat összegképlete

4. Számtani sorozat III.

Újabb feladatok a számtani sorozatokról tanultak gyakorlásához: Mennyi a pozitív háromjegyű páratlan számok összege? Mennyi a pozitív kétjegyű, 4-gyel osztható számok összege?
Mértani sorozatok

1. Mértani sorozatok I.

Mitől lesz egy sorozat mértani sorozat? Példák mértani sorozatra; A mértani sorozat hányadosa (kvóciense), n-edik tagja; A mértani sorozat első n tagjának összege

2. Mértani sorozatok II.

Feladatok mértani sorozat gyakorlásához: Egy mértani sorozat harmadik tagja 12, negyedik tagja pedig -10. Mennyi a sorozat hányadosa és az első tagja?

3. Mértani sorozatok III.

Mértani sorozatok gyakorlása

További két mértani sorozatos feladat vár rád: Milyen vastag lesz egy tízszer összehajtott papírlap? Hogy alakul a cég növekedése?

4. Kamatoskamat számítás

Példák, feladatok melyek segítségével megtanulhatod, hogyan kell kiszámolni a banki betétek, hitelek és törlesztőrészletek kamatos kamatját.
Gyakorló tesztek

1. TESZT: Számtani sorozatok

Feladatok, melyekkel gyakorolhatod a számtani sorozat n-edik tagjának, a sorozat differenciájának, és a sorozat tagjainak összeg meghatározását.

2. TESZT: Mértani sorozatok, kamatos kamat

Feladatok mértani sorozat és kamatos kamat számítás gyakorlásához.

Számold ki a mértani sorozat n-edik elemét, az első n tag összegét, vagy ha ezek meg vannak adva, akkor abból megkaphatod az első elemet és a hányadost. Ha bankba teszed a pénzedet mennyit kapsz vissza néhány év múlva?

Összefoglaló / ellenőrző tesztek

Tesztek

1. Ellenőrző teszt I. részhez

Teszt 12.-es pótvizsgázóknak a témakörök I.-hez

2. Ellenőrző teszt II. részhez

Teszt 12.-es pótvizsgázóknak a témakörök II.-höz

3. Ellenőrző teszt III. részhez

Teszt 12.-es pótvizsgázóknak a témakörök III.-höz

Gyakorlás az előző évek anyagaiból

Függvények

1. Függvénytípusok II.

Ez a videó további függvényekkel kapcsolatos ismeretek gyakorlására szolgál. Négyzetgyök-függvény, törtfüggvény, sőt még az egészrész és törtrész-függvény ábrázolását, a függvények jellemzését gyakorolhatod ezekkel a feladatokkal. Értelmezési tartomány és értékkészlet, zérushely, növekedés-fogyás (csökkenés), valamint a szélsőértékek (minimum és maximum), sőt: páros és páratlan függvény. Mindegyikkel tisztában vagy, mit jelent?

2. Függvények - gyakorlás

Függvények ábrázolása, függvényjellemzés és függvénytranszformálás

Feladatok megoldásával gyakorold a függvények ábrázolását, függvényjellemzést és a függvénytranszformálást. Lineáris függvény, másodfokú függvény, hatványfüggvény, abszolútérték függvény, négyzetgyök függvény, törtfüggvény, páros ás páratlan függvény is előfordul a feladatokban. Segítünk, hogy mindezt megértsd.

Egyenletek (első-, másodfokú; abszolútértékes, törtes)

1. Mérlegelv I.

Ebben a matek tananyagban az egyenletrendezés alapjait vesszük végig részletesen. Ez a videó a 9.-es anyagban szerepel, onnan vettük át, mert sokaknak még érettségi előtt is gondot okoz egy-egy elsőfokú egyenlet megoldása. Nézd végig a videót, válaszolj közben a kérdésekre, és utána már profi "egyenletrendező" leszel!

2. Mérlegelv II.

A mostani matekvideóban gyakorolhatod az egyenletek megoldását a mérlegelv segítségével. Ezek között már nehezebb egyenletek is vannak, és alkalmaznod kell mindazt, amit a nevezetes azonosságokról és az algebrai törtek átalakításairól megtanultál. Tarts velünk, hogy az egyenletrendezésben megfelelő jártasságot szerezhess!

3. Egyenletek: a megoldások száma

Ha már átrágtad magad az Egyenletrendezés (mérleg-elv) című videón, itt az ideje, hogy megnézzük a "finomságokat" is. Azt, hogy néha nincs megoldás, máskor minden valós szám megoldása az egyenletnek, és az is fontos, milyen alaphalmazon kell megoldani őket. Végignézzük a különböző számhalmazokat is (egész számok, természetes számok, racionális és irracionális számok, valós számok), hisz fontos, hogy pontosan tisztában legyél ezek jelentésével.

4. TESZT: Gyakorlás
Egyenletek

Hét feladattal gyakorolhatod az egyenletek algebrai, grafikus vagy más módszerrel történő megoldását. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

5. Gyakorlás (9. osztály)
Algebrai törtek

A mostani matekvideóban azt ismételjük át sok példán keresztül, hogy hogyan kell bánni az algebrai törtekkel. Mire kell ügyelni az egyszerűsítéskor, miért szokták elrontani az ilyen törtek összeadását, hogyan kell szorozni és osztani az algebrai törteket. Ha még nem tudsz teljesen profi módon bánni az algebrai törtekkel, akkor feltétlen nézd meg ezt a videót!

6. Gyakorlás: másodfokú egyenletek

Ezen a videón sok szép gyakorló feladatot találsz. Miután a korábbi videón már megmutattuk, hogyan kell alkalmazni a másodfokú egyenlet megoldóképletét, mi az a diszkrimináns, és hogy a Viete-formulák tulajdonképpen a másodfokú egyenlet gyökei és együtthatói közötti összefüggések, ezek a feladatok már biztos nem fognak gondot okozni.
Hatvány, gyök, logaritmus

1. Hatványozás, normálalak

A hatványozás definícióit és azonosságait ismételjük át ezen az interaktív oktatóvideón. A számok normálalakjával kapcsolatos tudnivalókat is átnézheted. A gyakorló feladatok segítenek elmélyíteni a tudásodat.

2. TESZT: Logaritmus

Feladatok a logaritmusról tanultak gyakorlásához.
Síkgeometria, vektorok

1. Tükrözések

A tengelyes és középpontos tükrözés érdekességeit mutatjuk be ebben a videóban, megtanuljuk a tükörkép-szerkesztést. Szó lesz a geometriai transzformációk tulajdonságairól (távolságtartó, szögtartó, körüljárási irány). Majd a szimmetrikus alakzatokról próbálunk leltárt készíteni és ezek szimmetrikusságáról - tengelyesen/középpontosan szimmetrikus, szabályos sokszögek. Szerkesztési feladatokat is találsz a videón, valamint a háromszög és a négyszögek középvonalairól tanítunk.

2. Forgatás és eltolás

Ebben a videóban a pont körüli forgatás és a párhuzamos eltolás tulajdonságait gyűjtjük össze, és ezekkel kapcsolatos feladatokat oldunk meg. Vannak köztük szerkesztési feladatok, és olyanok is, amelyeket a koordináta-rendszerben kell megoldani. Definiáljuk a forgásszimmetrikus alakzat fogalmát, és sok szép ilyet mutatunk is.

3. Párhuzamos szelők tétele + a hasonlósági transzformáció

A párhuzamos szelők tételét és az ehhez kapcsolódó geometriai ismereteket nézzük át ezen a videón, valamint a hasonlósági transzformáció tulajdonságait. Megtudod, mi a különbség a párhuzamos szelők és a párhuzamos szelőszakaszok tétele között. Azt is, mi a szögfelezőtétel, és hogyan kell egy szakasz adott arányú osztópontját megszerkeszteni. Tudtad, hogy a hasonlósági transzformáció tulajdonképpen a nagyítás és a kicsinyítés? Ezen a videón mindezt részletesen átnézzük, példákkal együtt.

4. Háromszögek hasonlósága

Ebben a matek tananyagban a hasonlósággal kapcsolatos tételeket egészítjük ki. A háromszögek hasonlóságának alapesetei után a derékszögű háromszögekben érvényes hasonlósági tételeket nézzük át: a magasságtételt és a befogótételt. A súlyvonalakra vonatkozó tételt is bizonyítjuk a hasonlóság segítségével.

5. Vektorok

Ezt a matematikai oktatóvideót a 10.-es anyagból vettük át, hogy elmélyíthesd vele a vektorokról átismételteket, a helyvektorokkal kapcsolatos ismereteket és gyakorolhasd vele mindazt, amit a vektorműveletekről megtanultál.

Teszt feladatsorok témakörönként