Danica McKellar mutatós amerikai színésznő.

Már kislányként jelentős szerepet kapott egy TV sorozatban, és azóta is töretlen a színészi karrierje.

Danica könyvet is írt. De nem a színészi életről, vagy a népszerűség nehézségeiről, hanem valami egész másról: A könyv címe: Math doesn't suck ("Nem nehéz a matek", vagy inkább: "Nem szívás a matek"), ami NewYork Times bestseller lett(!).

A könyv elsősorban lányoknak íródott, de minden matekkal küzdő számára érdekfeszítő olvasmány, mert amellett, hogy közérthetően elmagyarázza az alap matek-ismereteket, választ ad az egyik leggyakoribb kérdésre/kétségre:

Van-e egyáltalán értelme annak, hogy matekot kell tanulni?

Nézzük, mit ír erről Danica.

Bevezetőjében leírja, hogy kezdetben mennyire nem ment neki a matek:
 
"Rettegtem a matektól. Emlékszem, amikor nyolcadik osztályban ültem az iskolapadban, és úgy bámultam a matek dolgozatomra, mintha kínaiul írták volna, vagy mintha csak egy üres lap lenne. Teljesen leblokkolt az agyam.
Semminek nem volt értelme, rosszul voltam, és éreztem, ahogy elsápadok. Keményen tanultam, de úgy tűnt, nincs semmi eredménye. Alig tudtam mit kezdeni a matekdolgozat feladataival.
Amikor kicsengettek, és a dolgozatom még mindig teljesen üres volt, el akartam süllyedni a föld alá. Létezni nem akartam.
Ha akkor azt mondta volna nekem valaki, hogy tíz év múlva matematikából fogok diplomázni az egyetemen, akkor valószínűleg bolondnak néztem volna."
1
 

Sokan tartják a matekot haszontalan, értelmetlen tantárgynak, ami sok felesleges gyötrelmet okoz, neki azonban erről figyelemreméltóan más a véleménye:

"A matematika valójában jó dolog. Itt van rögtön pár indok, hogy miért: A matek magabiztosságot épít, megakadályozza, hogy átverjenek, aztán jobban ki tudod mérni a sütihez a hozzávalókat, jobban megérted a sportban a pontokat..., kell ahhoz, hogy meg tudd tervezni a bulikat és kirándulásokat (úgy, hogy ne vigyenek anyagi csődbe), kell ahhoz, hogy ki tudd számolni, egy leértékelés valójában mennyire előnyös számodra, és hogy jobban tudj kalkulálni a zsebpénzeddel.
A matek tudásától jobb lesz a fellépésed, mert okosnak érzed magad, jól fizető állásokat érhetsz el a segítségével, és segít, hogy logikusabban gondolkodj.
De mindenek felett a matekozás élesíti az elmédet, és minden területen okosabbá tesz! Ez a tudás valós, maradandó érték, és soha senki nem fogja tudni elvenni tőled. Soha.
Fogadd el tőlem, hogy semmi sem helyettesítheti azt a magabiztosságot, ami szellemi képességeid fejlesztéséből fakad - sem szépség, sem hírnév és semmi "felszínesség".
Középiskolában nekem is voltak önbizalmi gondjaim, mint mindenki másnak. Nem segített az sem, hogy szerepeltem a TV-ben abban az időben. Ne érts félre, imádtam a színészkedést, de nem kellett sok ahhoz, hogy megtanuljam, hogy amikor milliók előtt szerepelsz, rengeteg figyelmet kapsz, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennek bármi köze lenne ahhoz, aki valójában vagy. Sokan megállítottak az utcán, hogy autogramot kérjenek tőlem. Elmondták, hogy mennyire szeretik azt a szereplőt, akit alakítottam. Hát nem csodálatos?

1

Évek után elkezdtem azon gondolkodni, hogy vajon az emberek akkor is kedvelnének-e engem, ha nem szerepelnék a TV-ben. Egy idő után, amikor valaki azt mondta, hogy mennyire szereti azt a karaktert, akit játszottam, megköszöntem, aztán belül ürességet éreztem. Elkezdtem megkérdőjelezni a saját értékeimet.
A jó hír az, hogy a dolgok, amik valójában számítanak, mint a tudásunk vagy a személyiségünk - azaz azok a dolgok, amiért jól esik, ha értékelnek minket - olyan dolgok, amiket tudunk magunk is fejleszteni. Szívesen foglalkozunk azzal, hogy divatosak és elbűvölőek legyünk, de mindeközben az is nagyon fontos, hogy fejleszd a logikai képességeidet és a tudásodat!
Az egyik legjobb módja annak, hogy élesítsd az elmédet, ha matematikát tanulsz. Olyan kihívások elé állítja, és úgy dolgoztatja meg az agyad, amire kevés más dolog képes. Olyan, mintha edzőterembe járnál csak éppen az agyaddal!
Még négy év szünetet is hagytam a színészkedésben, hogy egyetemre menjek és képesítést szerezzek matematikából. Ez az egyik legjobb döntésem volt, amit valaha csak hoztam. Mostanában visszatértem a színészkedéshez, de egy újfajta magabiztossággal, ami a szellemi képességeim fejlesztéséből fakad!"
(Danica McKellar: Math doesn't suck)

Danica könyve, a Math doesn't suck kiadását követően nemzeti bestseller lett az USA-ban. A szerző a címlapokra került és a "Hét embere" címet is megkapta az ABC World News-ban Charles Gibson-tól. Elismerést kapott a brit Journal of Physics-től és a New York Times-tól a matematikában való munkája miatt.

McKellar Summa Cum Laude-val végzett az UCLA-n, matematika szakon, a matematika szenvedélyes népszerűsítésítésével azt is elérte, hogy meghívják, hogy beszéljen az USA Kongresszusa előtt a nők fontosságáról a matematikában és a tudományokban.

Színészi tevékenysége mellett Danica továbbra is fontos prioritásként kezeli a matek oktatást, és meghívott vendégként és felszólalóként is szerepel matematikai konferenciákon az USA-ban.

1
 

Mit gondolsz, Neked is érdemes lenne fejleszteni logikai és szellemi képességeidet, és küzdeni a matek sikerért?

Ha velünk tartasz a Matek Oázisban, ez nem is lesz megerőltető »


 

– B.B.Bea –

S.O.S. SEGÍTSÉG MATEKBÓL!

Dolgozatra készülsz? Elakadtál?

PRÉMIUM matek holnap estig INGYEN!